sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Kaurasämpylät ja perunalevite

Tuoreet sämpylät ovat parhautta. Siinä ei puheet valkoisen viljan syönnin vähentämisestä paljoa korvissa soi, kun edessä höyryää lämmin leipänen. Tehkää hyvin.

100 g margariinia
2,5 dl kauramaitoa
2,5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 tl sokeria tai siirappia
2 dl kauraleseitä
2 dl kaurajauhoja
n. 10 dl vehnäjauhoja

Sulata margariini kattilassa. Lisää kauramaito ja vesi. Kuumenna 42 asteiseksi.

Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola kauraleseihin ja -jauhoihin. Kaada sekaan neste ja sekoita. Lisää vehnäjauhoja vähitellen vaivaten taikinaa tasaiseksi.

Anna taikinan nousta liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (noin 3o minuuttia). Vaivaa taikina kiinteäksi. Kumoa taikina leivinalustalle ja pyörittele tasaiseksi pötköksi. Jaa taikina tasaisiin osiin (n. 18 kpl) ja pyörittele sämpylöiksi. Aseta sämpylät leivinpeltille ja kohota vielä toiset puoli tuntia.

Paista kaurasämpylöitä 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Perunalevite:

170 grammaa perunaa kuorittuna
50 grammaa punaista paprikaa
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl tomaattisosetta
0,5 tl cayennepippuria
2 tl kapriksia hienonnettuna

Keitä peruna ja paprika suolatussa vedessä. Soseuta, lisää loput ainekset ja sekoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti