torstai 5. elokuuta 2010

Laventelikeksit


Torilta löytyi pari viikkoa sitten neljän laventelin kassi vastustamattomaan hintaan. Nyt kaksi laventeleista ihastuttaa tuoksullaan omaa ikkunalautaani, yksi ystävän. Yhden oksat kuivatin ja maustoin sillä sokeria.

Muistan nähneeni laventerisokeria kaupassa valmiinakin, mutta se maustuu purkissa aivan itsekseen muutaman minuutin alkuvalmisteluilla. Senkun pätkii kuivatun laventelin sokerin kaveriksi ja sekoittaa. Voimakkuuteen voi vaikuttaa laventelin määrällä ja maustumisajalla. Itse käytin puoleentoista desiin sokeria noin 30 grammaa kuivattua laventelia ja annoin maustua kymmenen päivän ajan.


0,5 tl leivinjauhetta
250 grammaa vehnäjauhoja
100 grammaa huoneenlämpöistä margariinia

1,5 dl laventelilla maustettua sokeria

1 rkl No Egg -jauhetta

0,5 dl kylmää vettä tai soijamaitoa

Sekoita jauhot ja leivinjauhe pienessä kulhossa. Laita muut ainekset vettä lukuunottamatta isompaan kulhoon ja vatkaa tasaiseksi noin kolmen minuutin ajan. Lisää vesi ja jauho-leivinjauhesekoitus ja vatkaa vielä muutama minuutti. Anna valmiin taikinan jähmettyä jääkaapissa (parin) tunnin ajan.

Kun taikina alkaa olla käsittelykelpoista, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Jauhota leivinpöytä tai vastaava (lämpimät suositteluni silikoniselle leivonta-alustalle) ja kauli taikina ohueksi sen päällä. Käytä haluamaasi muottia keksien tekoon. Paista keksejä uunin ylätasolla noin kymmenen minuutin ajan. Anna jäähtyä rauhassa, niin keksit pysyvät tasaisen muotoisina.


Näitä nautittiin tänään kirsikkahillon ja kylmän soijamaidon kanssa, mutta muutama kappale laitettiin odottelemaan viileämpiä ilmoja ja elokuisia teeiltoja sisäpihalla.

2 kommenttia:

  1. Mitä sisältää No Egg -jauhe, paitsi ei kananmunaa vissiin? Mistä kusta sitä sellaista saapi ostaa? Käyttäytyykö se sitten vastaavanlaisesti kuin kananmuna?

    VastaaPoista
  2. Siinä on perunatärkkelystä ja maissijauhoa pitämässä taikinaa kasassa, eli siinä mielessä vastannee kananmunaa. Paitsi ei ole kanasta, säilyy kuivaruokakaapissa ja pakkaus, joka vastaa noin 66 munaa, maksaa hieman päälle 5 euroa :)

    No Egg:iä saa ainakin isoimpien kaupunkin luomupuodeista tai vaikka täältä: http://www.allermiina.fi/shop/product_details.php?p=490

    VastaaPoista