tiistai 24. tammikuuta 2012

Ruokareissulla Tukholmassa

Vuosi on vierähtänyt liikkeelle vauhdikkaasti. Töiden ja kouluhommien vastapainoksi vierailin viime viikolla anopin kanssa Tukholmassa. Meillä oli pikavisiitille aikalailla yhteneväiset suunnitelmat, joista ruokafiilistelyt veivät suuren osan. Tässä muutama puhelimella räiskäisty kuva reissun antimista.


Östermalmin kauppahalli mainostaa itseään maailman seitsemänneksi parhaaksi kauppahalliksi. Aika perinteiseltä kauppahallilta se mielestäni kuitenkin vaikutti, ainakin vegaanin näkökulmasta. Rakennus oli kuitenkin kaunis ja esillepano värikästä, joten vierailun arvoinen kohde joka tapauksessa.


NK:n ruokaosastolla törmäsin taas Saltån ihaniin pakkauksiin. Jos asuisin Ruotsissa, ostaisin varmasti vain näitä tuotteita, puhtaasti kauniin pakkaussuunnittelun ansiosta! Eipä vain, tuotteet on todettu käyttökelpoisiksi myös makutestissä.


Hötorgshallen oli molemmille matkalaisille uusi löytö (johon tosin oli yritetty törmätä jo aikaisemmalla reissulla, keskeisestä paikastaan huolimatta tuloksetta). Alakerrasta löytyvän P&B Quality Delikatessin valikoimaan kuuluu mm. hilloja, mausteita ja suklaita. Mukaan tarttui belgialaisen Café-Tassen ihanaa kahvilla maustettua 57 prosenttista. Café-Tasse on mielestäni yksi parhaista levysuklaista, ja se näkyi hinnassa (taisi olla viiden euron luokkaa per levy).


Hötorgshallenin katutasosta bongasimme Bosphorus Meze Storen, josta ostimme eväät laivalle (joiden ravintoloiden vegaaniystävälliset valikoimat on helppo muistaa; niitä ei juurikaan ole. Vaihtoehtoisesti voi nauttia 20 euron setelin, yhtä maukasta ja täyttävää kuin sillä saatava ruoka.). Isoon rasiaan sai valita haluamansa täytteet, mutta koska valinnanvaraa oli niin paljon, otin valmiin Vegan-setin. Mielettömän hyvää! Setti sisälsi ainakin salaattia, viinilehtikääryleitä, merci köfteä,mufaria, falafelpyöryköitä, hummusta ja babgaa. Fiilistelin jo annosta syödessäni, että näitä olisi ihana tehdä kotona. Ilokseni puodin nettisivuilta voikin nähdä, mitä ruoat sisälsivät. Ja eikun hakemaan oikeita mittasuhteita...


Tässä vielä osa ostoksista. Hamppuproteiinia, mesquite-jauhoa, kookospalloja, suklaata, hauduketta sekä banaani- ja kirsikkajogurttia.

2 kommenttia:

 1. Mahtava "ruoka"blogi hieman erilaisesta aiheesta! Kiva löydös totta tosiaan :> Harvemmin olen törmännyt blogeihin, joiden pitäjillä on ihan näin vahva vakaumus kuin sinulla. Ihailtavaa vahvuutta on asenteessasi. Profiilitekstisi kuitenkin hämmensi hieman: "Veitsi uppoaa vain hedelmälihaan?" Oletko siis vegaani vai jopa ihan fruitisti? Opiskelen itse ravitsemustiedettä, ja olen kiinnostunut erilaista ruokavalioista(luonnollisesti) ja etenkin siitä miten erilaisilla ruokavalioilla ihmiset ovat pysyneet terveinä kautta aikain. Veganismin olen havainnut olevan vielä aika harvinaista ja jopa hankalaa toteuttaa, mikäli aikoo syödä ulkona tai napata valmisruokia evääksi. Miten siis on todellisuudessa?Suomessa tietysti on esim.Ruohonjuurikauppa ja luomu-kauppoja, mutta löytyykö esim.ravintoloiden listalta muuta syötävää kuin salaattia?

  Täällä Englannissa veganismi lienee vielä aika tuntematon ruokavalio, eikä meillä koulussa sitä juuri käsitelläkään. Moni kaverini on kuitenkin puoli-vegaani ja olen tutustunut sitä kautta heidän(teidän;)) ruokavalioon. Omien tietojeni mukaan se vaatii kuitenkin hurjasti panostusta, että mikään ravintoaine ei jää puuttumaan(esim. B12).

  Kivoja kuvia, sujuvaa tekstiä, mukava oli tulla vierailemaan :> Enköhän eksy tänne jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maama ja kiitos kommentistasi! Veitsen uppoaminen hedelmälihaan viittaa edeltävään, raa'an meiningin lauseeseen ikään kuin pienenä hassutteluna. Eli syön harvakseltaan myös raakaruokaa, en kuitenkaan mitään, jonka syöminen olisi verisestä näkökulmasta raakaa = ihan "perusvegaani" olen. Fruitaristilla voisi olla Suomessa hankalat oltavat, kun oma maa pukkaa lähinnä juureksia.

   En koe veganismia mitenkään hankalana toteuttaa. Kokemusta on seitsemän vuoden ajalta, ja kauppojen vegaaninen valikoima on kasvanut jatkuvasti. Valmisruokavaihtoehdoilla itseään ei edelleenkään kovin monipuolisesti ravitse, mutta se ei ole ruoanlaitosta nauttivan haaveenakaan. Myös ravintoloissa saa vatsansa täyteen ainakin täällä pääkaupunkiseudulla helposti, kun tietämys erikoisruokavalioista on kasvanut.

   B12 ja täällä pimeässä Pohjolassa D-vitamiini on hyvä napata purkista ihan päivittäin, mutta uskaltaisin väittää vegaanien olevan noin muuten monipuolisemmin ravittuja kuin ruokavalioonsa "huolettomammin suhtautuvien". Toki varmasti jokaisella ruokavaliolla voi huonosti koostettuna saada itsensä huonoon kuntoon eikä veganismi ole siinä poikkeus.

   Vegaaneja on muuten Englannissa vaikka millä mitalla, ja ainakin isompien kaupunkien valikoimat ovat ihan mahtavat. Brittien ruokakulttuuri noin yleisesti ei ole kovinkaan vegaanien mahoja (jos kenenkään...) suosiva, mutta kyllä etsivä löytää. Tänne olen kirjoittanut vähän enemmän saarivaltioiden tarjonnasta: http://leafylunch.blogspot.com/2011/06/makumatka-manchesteriin.html

   Vasemman reunan palkista löydät monta muutakin vegaanista blogia suomeksi(kin). :)

   Poista