keskiviikko 31. elokuuta 2011

Mangoinen salsa

Toin taannoiselta saarivaltion reissulta purkillisen kuivattuja granaattiomenan siemeniä purkin kyljestä löytyneen salsaohjeen takia. Kokeilin salsan valmistusta tänään pienin lisäyksin tähän malliin ja hyvää tuli!

1 mango
1 avokado
1 punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 punainen chili
1 limen mehu
1 rkl kuivattuja granaattiomenansiemeniä
1 tl rosepippuria rouhittuna
suolaa myllystä
tuoretta korianteria
tuoretta sitruunamelissaa


keskiviikko 17. elokuuta 2011

Puutarhurin pavut


Pyöräilin tänään pitkästä aikaa tiluksille. Kesäkurpitsoita kuljetetettiin kotiin kilokaupalla jo viime viikolla, joten tänään mukaan tarttui parin litran verran taitepapuja. Ne ovat näitä kuvassa näkyviä perinteisiä vihreitä papuja.

Jos olet maistanut papuja vain kaupan pakastevihannespussista, suosittelen lämpimästi ostamaan maistiaisiksi tuoreita; niitä löytyy nyt toreilta ja isommista marketeista melko huokeaan hintaan. Näistä on pakastepussin vetinen, lässähtänyt olemus kaukana.


Yksinkertainen on usein parasta, joten valmistin nämä tosi simppelisti. Tuoreet pavuthan kaipaavat aluksi noin 10 minuutin keittämisen niiden sisältämän haitallisen glykosidin takia. Keittämisen jälkeen heitin ne paistinpannulle seesamiöljyn ja valkosipulisilpun kera. Pavut saivat ruskistua kunnolla, jonka jälkeen suolasin ne. Toimii varmasti lisukkeena, mutta minä vetelin pavut napaani ilman sen kummempaa seuraa.

torstai 4. elokuuta 2011

Mokkajäähdyke

Tällaista jäähdykekakkua tein valmiiksi pakkaseen viikonloppuna. Nyt pakastin on kukkuroillaan mustikoita, eikä jäähdykkeestä näy enää jälkeäkään. Ohje on melkoinen brändipläjäys, mutta vastaavillakin tuotteilla saanee syötäväksi kelpaavan herkun aikaiseksi.

200 g pipareita
1 dl sulatettua Keijua

0,75 dl vahvaa kahvia
0,75 dl siirappia
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljajauhetta

1 pkt Sunnuntai-vispiä
1 pkt Oatly-kauravaniljakastiketta
1 pkt Tofutin Sour supremea

Lämmitä uuni 175 asteiseksi. Murskaa piparit ja sekoita yhdessä margariinisulan kanssa. Painele pohja-aines (irtopohja)kakkuvuokaan ja paista kymmenisen minuuttia. Jäähdytä pohja ja keitä odotellessa kahvi. Se saa olla vahvaa, itse käytin kolme mitallista puruja 0,75 desiin vettä eikä se ollut todellakaan liikaa. Sekoita kahviin siirappi, kaakaojauhe ja vaniljajauhe.

Tee täyte vatkaamalla vispi ja kauravaniljakastike kuohkeaksi. Sekoita mukaan soijatuorejuusto. Kun kahvi-siirappiseos on hieman jäähtynyt, yhdistä se täytteeseen. Levitä täyte piparipohjan päälle ja anna vuoan olla jäähyllä pakkasessa ainakin yön yli.

Ota jäähdyke hetkeksi sulamaan ennen tarjoilua. Voit myös tehdä uuden kahvi-siirappiannoksen ja tarjota sitä kuumana kastikkeena jäähdykkeelle.