tiistai 15. helmikuuta 2011

Lakritsainen hauduke

Viimeksi anoppilassa vieraillessamme saimme mukaan pussillisen lakritsahauduketta. Pussi on ostettu irtomyynnistä ihan oikesta teeliikkeestä, sellaisesta, jossa en ole koskaan saanut aikaiseksi vierailla. Samalta reissulta meille kulkeutui vanha venäläinen peltinen teepurkki, jonka tuplakannen alla haudukepussia säilytän.

Pussin kyljessä ei lue haudutusaikaa ja -lämpötilaa kummempaa informaatiota, joten ihan tarkkaa sisältöä olen vain koittanut arvella. Tuoksu on todella lakritsainen, maku hieman hillitympi. Aineksista löytyy asiantuntevan observointini mukaan ainakin lakujuurta, tähtianista ja fenkolin siemeniä.

Mukana on myös muutama nuppu kauniin violetteja kukkia, joiden lajista on vaikea sanoa mitään. Epäilen kuitenkin, ettei niiden poisjättäminen vaikuttaisi makuun mitenkään radikaalisti. Pussin pohjan pilkottaessa taidankin sekoittaa seuraavan erän itse.

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Matkakuumetta

Vaikka ainakin muutaman työkaverini mielestä olen hehkuttanut tulevaa matkaani ehkä liiankin kanssa, en ole vielä ehtinyt kirjoittaa siitä mitään. Kymmenen nukutun yön jälkeen suuntaamme nimittäin perheeni kanssa lähes kahdeksi viikoksi Sri Lankaan. Isoasiskoani ja minua lukuunottamatta muut matkalaiset ovat vierailleet tuolla Intian eteläkärjestä löytyvällä saarella aikaisemminkin, joten kertomuksista ja valokuvista on saanut jonkinlaisen käsityksen maasta ja tavoista. Ihme kyllä, syömiseen liittyvät asiat allekirjoittanut on jostain syystä onnistunut ohittamaan.

Ilmastonalan suomien etujen (hedelmiä, mausteita, teetä) ja paikallisten uskontojen (buddhalaisuus ja hindulaisuus) johdosta monipuolista kasvisruokaa pitäisi olla melko helposti saatavilla. Vaikka olen välillä uhkaillut eläväni pelkällä kookosvedellä — tuo herkku kun on takuulla tuoretta ja hinta vain murto-osa täällä myytäviin tölkkeihin verrattuna — varasin lentoja ja saarensisäisiä matkoja ajatellen mukaani Vegetukusta saatavia Organic Food -patukoita. Kaapista löytyisi myös avaamaton paketti FemiSoyaa, ehkä pakkaan senkin mukaan; tiedä vaikka puuronkaltaisen mössön akuuttia kaipausta esiintyisi.

Toivon toki pääseväni maistamaan tuoreiden hedelmien lisäksi myös srilankalaisia lämpimiä ruokia. Paikallisen oppaamme Sanjeewan avustuksella löydän varmasti vegaanista sapuskaa. Nopealla googlauksella löysin tutustuttavaksi muutamia paikallisia kasvisreseptejä. Ehkäpä kokeilen jotain niistä pahimpaan matkakuumeeseeni!

perjantai 4. helmikuuta 2011

Aamupalamuffarit

Treffasimme tänään siskon kanssa aamupalan merkeissä. Tarjolla oli nokkosteetä, tuorepuristettua appelsiinimehua, hedelmiä, siitake-kikhernemunakasta ja kylmäsavutofua sekä muffareita. Tarjoilu oli ehkä hieman ylimitoitettu, allekirjoittanut on samalla tankkauksella matkassa edelleen.

Koetin eilen miettiä aamupalalle sopivaa, ei-niin-makeaa muffinssiohjetta ja päädyin lopulta alla olevaan sekoitukseen.
Näiden söpöjen paperisten vuokien pohjaan tarttui hieman taikinaa vaikka herkut olivat muuten kypsiä, eli tällä ohjeella tehdyt muffarit kannattaa paistaa vaikkapa silikonivuoissa.


4 dl sämpyläjauhoja
2 dl kninoahiutaleita
2 tl soodaa
0,5 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 prk (à 125 g) Alpron uutta kuitujogurttia
0,5 dl omenahilloa
(rusinoita, pähkinöitä tms.)
tarjoiluun margariinia tai hilloa

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää jogurtti ja omenahillo ja halutessasi rusinat ja/tai rouhitut pähkinät. Miksaa massa tasaiseksi. Täytä vuoat puolilleen (ohjeesta tulee n. 12 kappaletta) ja paista muffareita 225 asteessa noin 20 minuuttia.